Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας news

Η πρωτεύουσα της Αιτωλίας... Οι κάτοικοί του θεωρούν πώς εδώ κτυπά η καρδιά της ορεινής Τριχωνίδας... Μπορείτε να μας διαβάσετε και στο http://thermo-greece.blogspot.com/
 
ΠόρταλΦόρουμΕικονοθήκηΑναζήτησηΣυχνές ΕρωτήσειςΕγγραφήΚατάλογος ΜελώνΟμάδες ΜελώνΣύνδεση

Μοιραστείτε | 
 

 Πρόταση αξιοποίησης της Τριχωνίδας από το Δήμαρχο Θεστιέων

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thermo_news
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 621
Points : 1477
Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2008
Ηλικία : 32

ΔημοσίευσηΘέμα: Πρόταση αξιοποίησης της Τριχωνίδας από το Δήμαρχο Θεστιέων   Τετ Μάης 14, 2008 12:01 am

Πρόταση αξιοποίησης της Τριχωνίδας από το Δήμαρχο Θεστιέων

Μόνιμη επωδός τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις συζητήσεις, που αναπτύσσονται στους δημόσιους χώρους, είναι ότι η λίμνη Τριχωνίδα, παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος και μαζί με τη Λυσιμαχεία ένας σημαντικότατος υδροβιότοπος, με τεράστια βιοοικολογική και αισθητική αξία παραμένει άγνωστη, αναξιοποίητη, εγκαταλελειμμένη και απομονωμένη. Όλες οι συζητήσεις καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχουν αναληφθεί ούτε έχουν προωθηθεί δράσεις και πρωτοβουλίες με εμβέλεια, που να υπερβαίνουν τα στενά τοπικά όρια της περιοχής, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας μας που έχουν τα ίδια ή και λιγότερα προσόντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα, ούτε τέλος κάποιος φορέας διεκδίκησε με τρόπο αποτελεσματικό, από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, την υλοποίηση υποδομών στην περιοχή, παρά το επί σειρά ετών μέχρι σήμερα διάχυτο αλλά δυστυχώς εκφραζόμενο με όχι οργανωμένο τρόπο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής.

Μεμονωμένες και αποσπασματικές προσπάθειες δεν αναιρούν την αλήθεια και την βασιμότητα των ανωτέρω διαπιστώσεων που διατυπώνονται με ένα τρόπο μελαγχολικό και εκπέμπουν ένα αίσθημα απογοήτευσης. Αν τώρα προσθέσουμε την αμηχανία, τον οικονομικό προβληματισμό και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της περιοχής με την κατάρρευση του βασικού παραγωγικού τομέα, του καπνού, που ήταν ο κύριος εισοδηματικός πόρος τους και τις λοιπές και ορατές πλέον αρνητικές συνέπειες της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φαίνεται να έχει εγκατασταθεί για τα καλά η απελπισία στην περιοχή. Όμως η απελπισία από ένα σημείο και μετά μπορεί να μετατρέπεται σε οίστρο ζωής, σε δύναμη και αποφασιστικότητα. Έτσι τελευταία, οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν, μ’ έναν τρόπο «ζηλότυπο» θα μπορούσε να πει κάποιος, από τα μέσα μαζικής επιρροής, διάφορες περιοχές της χώρας μας να προβάλλονται και να διαφημίζουν τα φυσικά, πολιτιστικά και άλλα προσόντα τους με σκοπό να προσελκύσουν επισκέπτες, και απαιτούν πλέον (η ζήλια εν προκειμένω παράγει θετικά αποτελέσματα) να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για να βγει η περιοχή μας από την απομόνωση και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την οικονομική ενδυνάμωσή της. Αίτημα το οποίο πλέον διατυπώνεται όλο και πιο έντονα.

Ήρθε η ώρα λοιπόν οι παρατριχώνιοι Δήμοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να δράσουν από κοινού και συντονισμένα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αναπτυξιακό έλλειμμα που χαρακτηρίζει την περιοχή και να απαιτήσουν ισόρροπη ενδονομαρχιακή κατανομή της ανάπτυξης, δεδομένου ότι η Τριχωνίδα μαζί με τη Λυσιμαχεία είναι μια μεγάλη περιοχή (σχεδόν ένας νομός) με ιδιαίτερα προβλήματα. Για τους λόγους αυτούς και χωρίς να παραγνωρίζεται η δράση και το έργο της εταιρείας «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.» στην ανάπτυξη της περιοχής, εάν πραγματικά θέλουμε την ευημερία των κατοίκων της, με ένα συνεκτικό και με προοπτική αποτελεσματικότητας τρόπο, θα πρέπει άμεσα να οργανωθεί ένα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με στόχο:

α) να προσδιορισθεί ο πολιτικός στόχος και να διατυπωθεί ένα σαφές αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή και

β) να προσδιορισθούν οι στρατηγικοί άξονες και οι στρατηγικές προτεραιότητες.


Για την επιλογή και προετοιμασία των θεμάτων που θα εισαχθούν στο Συνέδριο και θα αποτελέσουν αντικείμενό του θα πρέπει άμεσα να γίνει ειδική σύσκεψη όλων των Δημάρχων των παρατριχώνιων Δήμων και ταυτόχρονα να συσταθεί μια ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ αποτελούμενη καταρχήν από τους ίδιους τους Δημάρχους. Αργότερα αυτή Επιτροπή μπορεί να διευρυνθεί με εκπροσώπους φορέων της περιοχής και ειδικούς επιστήμονες και να υποκαταστήσει τον ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ, που προτείνεται παρακάτω μέχρι την σύστασή του. Τα αποτελέσματα του προτεινόμενου συνεδρίου και σε κάθε περίπτωση της κατά τα άνω ειδικής σύσκεψης των Δημάρχων θα αποτελέσουν και το περιεχόμενο της πρότασης των έργων και δράσεων που θα προταθούν είτε αυτοτελώς για την ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας και για κάθε Δήμο χωριστά είτε ως μέρος του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος σε επίπεδο νομού για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. (Δ΄ Κ.Π.Σ.) και στο Π.Α.Α. (Αλέξανδρος Μπαλτατζής).

Η ως άνω διαμορφωθησόμενη πρόταση τόσο στο σύνολο της όσο και στις επιμέρους επιλογές και προβλέψεις της θα πρέπει να υποστηριχθεί ως αίτημα και διεκδίκηση από όλους τους Δημάρχους της περιοχής γιατί έτσι θα βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη απέναντι στην κεντρική διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως αναγκαίο να αναπτυχθεί μια διαδημοτική δυναμική οικοανάπτυξης και αξιοποίησης ευκαιριών, η οποία θα μεταφέρει το επίκεντρο από την ενδοπεριφερειακή ανταγωνιστικότητα στην δυναμική της συνεργασίας και των οικονομιών κλίμακας. Στο προτεινόμενο συνέδριο θα πρέπει να κληθούν ως εισηγητές ειδικοί επιστήμονες και να τοποθετηθούν όλοι οι Δήμοι και οι φορείς της περιοχής, οι πολίτες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο Νομάρχης και οι Βουλευτές του νομού. Εκεί σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθούν και να αναλυθούν οι ευκαιρίες, οι αδυναμίες που πρέπει να αρθούν, τα ισχυρά σημεία στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια συγκρότησης πόλων ανταγωνιστικότητας ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τον πολιτικό στόχο, το αναπτυξιακό όραμα, το οποίο θα πρέπει να διατυπώσουμε με σαφήνεια και τέλος για τους στρατηγικούς άξονες, τις στρατηγικές προτεραιότητες ανά άξονα και τις επιμέρους προτάσεις ανά προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη, σε κάθε περίπτωση, τις επιστημονικές μελέτες που εκπονήθηκαν την τελευταία πενταετία όπως το Στρατηγικό Σχέδιο της εταιρίας «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.» και η τελική έκθεση (Final Report) για το Διαχειριστικό Σχέδιο των υδάτινων πόρων της υδρολογικής λεκάνης της λίμνης Τριχωνίδας (LIFE-ΦΥΣΗ ’99) του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (Ε.Κ.Θ.Ε.) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μελέτες οι οποίες ουδόλως αξιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα αλλά παρέμειναν δυστυχώς ανεκμετάλλευτες στα ράφια των γραφείων. Ως έναυσμα για να ανοίξει ο διάλογος και να προωθήσουμε τάχιστα τη δημόσια συζήτηση για τα παραπάνω θέματα καταθέτω συνοπτικά τις απόψεις μου:

Α) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ.

Μετά τη διάσκεψη Κορυφής της Γης στη Στοκχόλμη (1972) όπου συστημικοί επιστήμονες έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα των ορίων της ανάπτυξης, τη Σύνοδο του Ρίο (1992) και την Agenda 21 που είναι τα πρακτέα κατά τον 21ο αιώνα (AGENDA 21) η γενική ευημερία των κατοίκων της περιοχής στην τρέχουσα δεκαετία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον μέσα από το όραμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία κατ’ αντίθεση προς το μοντέλο της αγρίας αναπτύξεως είναι ήπια, ποιοτική και ελεγχόμενη. Οι αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ κ. Μιχάλη Δεκλερή είναι : η αρχή της Δημόσιας Οικολογικής τάξεως, η αρχή της Βιωσιμότητας, η αρχή της Φέρουσας Ικανότητας, της Υποχρεωτικής Αποκαταστάσεως των Διαταραχθέντων Οικοσυστημάτων, της Βιοποικιλότητας, της Κοινής Φυσικής Κληρονομίας, της ήπιας Ανάπτυξης των ευπαθών Οικοσυστημάτων (όπως τα δάση, οι ακτές, οι λίμνες κ.α.), η αρχή της χωρονομίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του Βιώσιμου Αστικού Περιβάλλοντος, της Προστασίας του Φυσικού κύκλου και η αρχή της Οικολογικής Συνείδησης. Οι αρχές αυτές αποτελούν κοινές αξίες που θα πρέπει να υιοθετηθούν από όλους τους Δήμους και τους φορείς της περιοχής και να κατευθύνουν τη δράση τους και τις επιλογές τους δεδομένου μάλιστα ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη, με βάση την Εθνική και την Κοινοτική Νομοθεσία, είναι κανόνας κοινωνικής και πολιτειακής συμπεριφοράς προς τον οποίον όλοι οφείλουν να ευθυγραμμίζονται.

Β) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ – ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας θα πρέπει να στηριχθεί στα προφανή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι φυσικοί πόροι της περιοχής. Οι τομείς – άξονες που μπορεί η περιοχή να κινηθεί και να αξιοποιήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι, κατά την άποψή μου, το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και ο Βιώσιμος Τουρισμός στη λίμνη και τις περί αυτήν περιοχές. Οι δύο αυτοί τομείς του παραγωγικού συστήματος μπορούν να μετατραπούν σε πόλους ανταγωνιστικότητας.

1. ΤΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ.
Αφορά στο σύνολο δραστηριοτήτων που ξεκινούν από την παραγωγή των πρώτων υλών μέχρι τη διανομή, από το αγρόκτημα μέχρι το σημείο λιανικής πώλησης. Το έδαφος, της περιοχής, η αγροτική παράδοση και οι σημαντικές αγροτικές πρώτες ύλες αποτελούν πόρους μεγάλης οικονομικής αξίας των οποίων η εκμετάλλευση με βάση τα δεδομένα του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος εκκρεμεί. Ταυτόχρονα νέες τάσεις αναπτύσσονται στην κατανάλωση τροφίμων κυρίως λόγω της αύξησης των διατροφικών ατυχημάτων με αποτέλεσμα την αύξηση ευαισθησίας του καταναλωτή σε θέματα υγειονομικής ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων. Έτσι ανοίγονται προοπτικές για την ανασυγκρότηση όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων στη βάση της ποιότητας, της πιστοποίησης και της προβολής των προϊόντων και καθίσταται επιβεβλημένη η συνεργασία με τα Α.Ε.Ι. και άλλους ερευνητικούς φορείς στην κατεύθυνση ενός καθετοποιημένου αγροδιατροφικού συμπλέγματος. Η προοπτική ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα υπαγορεύει την εκπόνηση βασικών προτεραιοτήτων όπως :

α) Η προώθηση της κατάρτισης και η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και η σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής,

β) Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λ.π.),

γ) Η προώθηση της ποιότητας σε όλες τις μορφές της προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.
Η παραγωγή προϊόντων υψηλών και εγγυημένων προτύπων ποιότητας και υγιεινής πρέπει να αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της περιοχής. Ένα προϊόν όμως δεν αρκεί να χαρακτηρίζεται ποιοτικό αλλά πρέπει να μπορεί και να το αποδείξει. Έτσι απαιτείται η προώθηση των διαδικασιών για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων και την κατοχύρωση της ποιότητας με σήματα, συστήματα διασφάλισης και διαχείρισης της ποιότητας (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ, Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ, ISO κ.α.). Επίσης η αναγνώριση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων με βάση το κανονισμό 509 και 510/2006. Τέτοια προϊόντα είναι η αιματόχρωμη ποικιλία της πορτοκαλιάς (σαγκουΐνι) η αθερίνα, η μαλαγουζιά (ποικιλία λευκού οίνου) το κάστανο Αρακύνθου, η ελιά Αγρινίου, το κοντόροκο καλαμπόκι κ.α. Τα προϊόντα αυτά καθώς επίσης και τα τοπικά εδέσματα πρέπει να τα συνδέσουμε με τα πολιτισμικά, ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής γιατί έτσι δημιουργούμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

δ) Οι συλλογικές δράσεις των παραγωγών οι οποίες μπορούν να ισχυροποιηθούν με πιο μόνιμους δεσμούς, είτε με τη μορφή σύγχρονων και ευέλικτων οργανισμών κατά κλάδο και προϊόν (Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις Α.Σ.Ο.) με επιχειρηματική διάσταση και καθετοποίηση της παραγωγής είτε με τη μορφή Cluster επιχειρήσεων που θα έχουν κοινούς στόχους και δράσεις συντονισμένες γύρω από την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των μικρών παραγωγικών μονάδων και επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές

ε) Η διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ το οποίο θα θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την διασφάλιση της μέγιστης ποιότητας των προϊόντων που σχετίζονται με το όνομα των περιοχών Τριχωνίδας, την λειτουργία των επιχειρήσεων και την παροχή υπηρεσιών.

στ) Η οργάνωση και συγκρότηση ενός προγράμματος marketing και προώθησης με συγκεκριμένους στόχους και χρονικό προγραμματισμό, που θα συνοδεύεται από ανάλογες ενέργειες προβολής με ειδικά «happenings» (γευσιγνωσίες, θεματικές γιορτές κ.τ.λ.). Εδώ είναι κρίσιμος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) και της Ομάδας Τοπικής δράσης (Ο.Τ.Δ.) («Τριχωνίδα Α.Ε.») ως ένας τοπικός δυναμικός πυρήνας εμψύχωσης και ενημέρωσης των επιχειρήσεων που δυνάμει μπορούν να διεκδικήσουν και να εισαχθούν σε ένα σήμα και ένα δίκτυο ποιότητας. Άλλωστε η Τ.Α. και οι Ο.Τ.Δ. οφείλουν να διασφαλίζουν την ποιότητα στην περιοχή τους γιατί η ποιότητα δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για μια επιχείρηση ή για μια περιοχή που κινείται με άξονα την ποιότητα.

ζ) Η επικοινωνία. Η περιοχή μας διαθέτει σημαντική αγροδιατροφική παράδοση την οποία θα πρέπει να προβάλει. Οι δήμοι, οι επιχειρήσεις και οι λοιποί φορείς της περιοχής πρέπει παράλληλα να προβάλουν (με διάφορες ενημερωτικές καμπάνιες) στο ευρύ καταναλωτικό κοινό (αφού πρώτα κατά τα ανωτέρω την διασφαλίσουν) την ποιότητα των τοπικών προϊόντων και να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ποιότητα αυτών των προϊόντων.

η) Η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Είναι αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός της αγροτικής παραγωγής στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων τάσεων της ζήτησης με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στις περιοχές εντατικής καλλιέργειας με αντικατάσταση για παράδειγμα του καπνού με άλλα προϊόντα τα οποία θα προκύψουν – προταθούν με την εκπόνηση σχετικών μελετών. Άλλες παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητες αφορούν στην δημιουργία κτηνοτροφικών περιοχών, στη δημιουργία οργανωμένης περιοχής θερμοκηπίων όπου εξασφαλίζονται οι βασικές λειτουργίες της γεωργικής παραγωγής (ηλεκτρισμός, υδροδότηση, τεχνική υποστήριξη κ.τ.λ.) κυρίως για την καλλιέργεια κηπευτικών προϊόντων σε πυρήνες θερμοκηπιακών πάρκων, στην ολοκλήρωση των αγροτικών υποδομών (αρδευτικών δικτύων και του δικτύου αγροτικών δρόμων, εγγειοβελτιωτικών έργων για την αποτελεσματική άρδευση με την παράλληλη εξοικονόμηση ύδατος), στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας με την παράλληλη αξιοποίηση του ντόπιου παραδοσιακού γενετικού υλικού δηλαδή την καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών αγροτικών φυτών για την παραγωγή βιολογικών και μοναδικών ποιοτικών προϊόντων και στόχο τον χαρακτηρισμό της περιοχής ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΩΣ ΖΩΝΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, χαρακτηρισμός που θα προβάλει τη περιοχή, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την kostas... στις Παρ Σεπ 26, 2008 5:05 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thermo.forumandco.com
thermo_news
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 621
Points : 1477
Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2008
Ηλικία : 32

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πρόταση αξιοποίησης της Τριχωνίδας από το Δήμαρχο Θεστιέων   Τετ Μάης 14, 2008 12:02 am

2. ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι το μοντέλο της μαζικής κατανάλωσης τουριστικών υπηρεσιών, που έχει χαρακτηρισθεί ως μοντέλο των 4 S (sun, sea, sand and sex) έχει ήδη φθάσει στα όρια του και η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν αναγκαστικά οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου είναι ο Βιώσιμος και ποιοτικός τουρισμός των διαφοροποιημένων προϊόντων των μικρών εγκαταστάσεων και των ήπιων μορφών εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος, του κατακερματισμού των διακοπών σε περισσότερα, συντομότερα, χρονικά διαστήματα, μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την θάλασσα προς την ενδοχώρα και το αμόλυντο φυσικό περιβάλλον. Έτσι ανοίγουν προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης. Τα φυσικά δεδομένα της περιοχής μας, με πρωταρχικό το ρόλο της Λίμνης, ευνοούν την ανάπτυξη μορφών βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού και ειδικότερα του αγροτουρισμού, του οικοτουρισμού, του ήπιου αθλητικού τουρισμού (υδάτινα σπορ) και του ορεινού τουρισμού στις περιοχές και τα χωριά περί την Τριχωνίδα. Βασικές προτεραιότητες στον τομέα αυτό κατά την άποψή μου είναι :

α) η προστασία του περιβάλλοντος της λίμνης Τριχωνίδας.

Προς τούτο απαιτείται :

η οριοθέτηση της όχθης και της παρόχθιας ζωής (αιγιαλού και παραλίας) σε όλη την περίμετρο της λίμνης. Διότι ο αιγιαλός και η παραλία είναι ΑΔΟΜΗΤΟΣ και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου κοντά στις ακτές είναι η προηγούμενη οριοθέτησή τους.

η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) και Μελέτης της Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της περιοχής. Η Ε.Π.Μ. με βάση το άρθρο 21 του Ν. 1650/86 θα οδηγήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει και την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, ο οποίος θα διευκολύνει την ανάληψη εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης, την ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση για την ανάπτυξη των περιοχών NATURA, την προώθηση των εθελούσιων περιβαλλοντικών συμφωνιών, τη δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ κ.α. Με τις παραπάνω πράξεις θα ρυθμισθούν οι νόμιμες χρήσεις στην περιοχή και θα εκπονηθούν ειδικά ενδεδειγμένα σχέδια - μέτρα διαχείρισης (ζώνες- χρήσεις) τα οποία άλλωστε είναι υποχρεωμένη η ελληνική πολιτεία να εκπονήσει για τις περιοχές NATURA κατ΄ εφαρμογήν της Κ.Οδ. 92/43 και έτσι θα περισωθούν οι δυνατότητες Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της λίμνης.

η προώθηση υλοποίησης του έργου της αποχέτευσης των παραλίμνιων οικισμών και

η δημιουργία του Πρότυπου Κέντρου Επεξεργασίας και Αξιοποίησης των Λυμάτων των ελαιοτριβείων της περιοχής (έργα που έχουν προεγκριθεί από την Π.Δ.Ε.)

η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.)


β) η δημιουργία διαφοροποιημένων υποδομών. Μεταξύ άλλων :

η βελτίωση και επέκταση του παραλίμνιου περιφερειακού δρόμου της Τριχωνίδας (παρατριχώνιου) με χάραξη κάθετων δρόμων για πρόσβαση στη λίμνη. Ο δρόμος αυτός θα πρέπει να χαραχθεί σε ικανή απόσταση (απόσταση ασφαλείας) από το λιμναίο οικοσύστημα για να μην θίγονται οι λειτουργίες του, η οικολογική ακεραιότητά του και η ενότητα του τοπίου.

η δημιουργία Γραφείου Οικοτουρισμού και οργάνωσης της τουριστικής εμπειρίας – Έργα πρόσβασης στη λίμνη και δημιουργία εγκαταστάσεων – υποδομών. Το γραφείο αυτό θα υποδέχεται και θα οδηγεί τους επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή για να γνωρίσουν τις αξίες της. Θα αποτελεί βάση εξόρμησης του επισκέπτη προς μια σειρά εγκαταστάσεων που πρέπει να δημιουργηθούν όπως ενυδρεία, βοτανικοί εκπαιδευτικοί κήποι, παρατηρητήρια κ.α. Επίσης θα προσφέρει, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιοχής, μια γκάμα διαφορετικών απασχολήσεων κατά την διάρκεια της παραμονής του, όπως οι ήπιες μορφές αθλητισμού και σπορ (κανό, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα κ.α.), η δημιουργία ιστού σηματοδοτημένων μονοπατιών και συστήματος θέσεων θέας, αυτοξενάγησης, ανάπαυσης, παρατήρησης, ποδηλατοδρόμους (ορεινή και παραλίμνια ποδηλασία) διαδρομών ξενάγησης στη λίμνη με βάρκες και ιστιοφόρα με σταθμούς σε επιλεγμένα σημεία, η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών. Για όλα τα παραπάνω απαιτείται η δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων – υποδομών και βεβαίως η δημιουργία αξιοπρεπών καταλυμάτων για την φιλοξενία και διαμονή των επισκεπτών.

γ) η διαδημοτική οργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών και άλλων δράσεων
, (αρχής γενομένης από το καλοκαίρι που έρχεται), οι οποίες ταυτόχρονα θα αποτελούν μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου με κύρια αναφορά στους υδάτινους πόρους (π.χ. ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 2008 – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ).

δ) η προβολή της περιοχής.
Απαιτείται οργανωμένο μάρκετινγκ και επαγγελματική διαφήμιση με στόχο την προβολή των ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς επίσης και την προβολή της περιοχής στο σύνολό της (φυσικά προτερήματα, παραδόσεις κ.λ.π.), δυναμικό site (ιστοσελίδα) που θα στοχεύει σε ειδικό κοινό δυνητικών επισκεπτών, προβολή του οικοτουρισμού της περιοχής στην εκπαίδευση (με τη δημιουργία του Σχολείου της λίμνης κ.α.) παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, οργάνωση περιβαλλοντικών παιχνιδιών κ.α. Η οδός σήμερα για να βγει η περιοχή από την απομόνωση είναι ηλεκτρονική. Η πιστοποίηση και η κατοχύρωση του ονόματος των προϊόντων και των υπηρεσιών της Τριχωνίδας σε συνδυασμό με το πλούσιο και αμόλυντο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, την ολοκλήρωση των προαναφερομένων υποδομών και την οργάνωση της τουριστικής εμπειρίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση και καθιέρωση, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενός «brand name» που θα χαρακτηρίζει την μοναδικότητα, την αξιοπιστία και το «ήθος της προσφοράς» των ποικίλων ειδικών προϊόντων/υπηρεσιών της περιοχής που θα συνοδεύει την παρουσίαση και την προβολή τους.

Πρέπει λοιπόν να προσδιορίσουμε την ταυτότητα, να δημιουργήσουμε το μύθο της περιοχής και η Τριχωνίδα να αρχίσει να εκπέμπει πλέον ένα μήνυμα ότι είναι ένας τόπος με ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ – ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, υπόδειγμα Βιώσιμης Ανάπτυξης και πράσινης οικονομίας, ένας γόνιμος τόπος που αξίζει να επισκέπτεσαι, να καλλιεργείς, να επενδύεις, να δημιουργείς. Η διεθνής πρακτική έχει αποδείξει ότι, όταν το περιβάλλον και οι υποδομές μιας περιοχής είναι ποιοτικά αναβαθμισμένες, αυξάνεται η ελκυστικότητά της για τουρισμό, εργασία, επιχειρηματική δράση και επενδύσεις. Τέλος πρέπει να πούμε ότι όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την κινητοποίηση και συνεργασία όλων των Φορέων της περιοχής που πρέπει να λειτουργήσουν από κοινού και συντονισμένα επιδιώκοντας ταυτόχρονα και την κινητοποίηση του πληθυσμού συνολικά για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thermo.forumandco.com
 
Πρόταση αξιοποίησης της Τριχωνίδας από το Δήμαρχο Θεστιέων
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας news :: Γενικά :: Αιτωλοακαρνανία-
Μετάβαση σε: