Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας news

Η πρωτεύουσα της Αιτωλίας... Οι κάτοικοί του θεωρούν πώς εδώ κτυπά η καρδιά της ορεινής Τριχωνίδας... Μπορείτε να μας διαβάσετε και στο http://thermo-greece.blogspot.com/
 
ΠόρταλΦόρουμΕικονοθήκηΑναζήτησηΣυχνές ΕρωτήσειςΕγγραφήΚατάλογος ΜελώνΟμάδες ΜελώνΣύνδεση

Μοιραστείτε | 
 

 Οι νέοι της Αιτωλοακαρνανίας...

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thermo_news
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 621
Points : 1477
Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2008
Ηλικία : 32

ΔημοσίευσηΘέμα: Οι νέοι της Αιτωλοακαρνανίας...   Παρ Μάης 02, 2008 7:06 pm

Υπερήφανοι μεν απαισιόδοξοι δε...Αποκαλυπτική έρευνα της Kapa-Research

Οι νέοι έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και στέκονται κριτικά απέναντί τους. Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας των νέων ηλικίας 16-22 χρονών της Αιτωλοακαρνανίας, είναι το γεγονός ότι το 68% αυτών, θεωρεί ότι πρέπει να πάει σε άλλη περιοχή της χώρας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Άποψη που εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στο γυναικείο πληθυσμό των νέων και σε όσους κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.Υπερήφανο δηλώνει για την καταγωγή του, αλλά απαισιόδοξο για το μέλλον του Νομού ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας του Νομού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Kapa-Research για λογαριασμό του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών (Σ.Α.Σ.), σχετικά με το ποια είναι η άποψη των νέων της Αιτωλοακαρνανίας για τον τόπο τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 20 έως και 28 Μαρτίου 2008, σε δείγμα 599 νέων ηλικίας 16-22 ετών του Νομού, οι οποίοι φοιτούν στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και σε μετα-δευτεροβάθμια εκπαιδευτήρια. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σ.Α.Σ. την Μεγάλη Τετάρτη 23 Απριλίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό, ως προς τον πληθυσμό αναφοράς, με βάση τα δημογραφικά του στοιχεία και κατανεμημένο αναλογικά και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε. σε όλους τους δήμους του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αντικείμενο της έρευνας είναι να αποτυπωθούν οι τάσεις, οι απόψεις και οι θέσεις των νέων αυτών των ηλικιών σε σχέση με τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Η έρευνα με λίγα λόγια αναδεικνύει τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των νέων ηλικίας 16-22 χρόνων, του νομού Αιτωλοακαρνανίας και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο προβληματισμού και διαλόγου προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες και να εφαρμοσθούν εκείνες οι πολιτικές που θα μπορέσουν να δώσουν στους νέους αισιοδοξία και δύναμη, ώστε να αποτελέσουν βασικό τμήμα του παραγωγικού ιστού του Νομού.

Τα συμπεράσματα

Όσον αφορά στα συμπεράσματα της έρευνας τώρα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ανησυχητικά μεν, αναμενόμενα δε. Και αυτό γιατί παρά την αγάπη, που αισθάνονται οι νέοι για τον τόπο τους, επικρατεί έντονο κλίμα απαισιοδοξίας σχετικά με το μέλλον τους. Κύρια αιτία αποτελούν η αίσθηση έλλειψης δυνατότητας επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και αξιόλογης ποιότητας ζωής σε δεύτερο επίπεδο.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο διαβίωσης στην περιοχή, το 55% των νέων 16-22, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο και ταυτόχρονα, όμως, η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν υπερήφανοι για την καταγωγή τους από το Νομό.
Βασικά θέματα τα οποία αναδεικνύουν οι νέοι ως προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο θέμα της ποιότητας της ζωής τους, είναι η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής και το ανεπαρκές ή άσχημο οδικό δίκτυο που διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία.
Παράλληλα, οι γυναίκες 16-22 αναδεικνύουν ως σοβαρό θέμα για την ποιότητα της ζωής τους την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κατάσταση ή την έλλειψη σχολικών κτιρίων. Το θέμα των σχολικών κτιρίων βέβαια αναδεικνύεται έντονα και από τους νέους που κατοικούν στα αστικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος αναδεικνύεται και από τους νέους που κατοικούν σε ημιαστικά και αγροτικά κέντρα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και ο Νομός , πρώτη επιλογή μεν -με σημαντική διαφορά- είναι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, αλλά όσον αφορά στη δεύτερη επιλογή, σχετικά με το ποιοι ευθύνονται, είναι η αδιαφορία των πολιτών και εδώ φαίνεται ότι οι νέοι του Νομού θεωρούν ότι υπάρχει και κοινωνική ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δε λειτουργεί η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή όσο θα ήθελαν. Διαφοροποίηση παρουσιάζεται μόνο στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές όπου η ευθύνη της αυτοδιοίκησης υπερέχει αυτής των πολιτών.
Το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στο Νομό δεν εκφράζει τους νέους της περιοχής, σε μία γενική αξιολόγηση και υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιδόσεις, την αποτελεσματικότητα και την παρουσία του στα τοπικά δρώμενα. Οι νέοι έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και στέκονται κριτικά απέναντί τους. Ενδεικτικό δε, της απαισιοδοξίας των νέων ηλικίας 16-22 χρονών του νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι το γεγονός ότι το 68% αυτών, θεωρεί ότι πρέπει να πάει σε άλλη περιοχή της χώρας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Άποψη που εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στο γυναικείο πληθυσμό των νέων και σε όσους κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.
Το απαισιόδοξο αυτό κλίμα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι οι νέοι θεωρούν ως το πιο βασικό λόγο της ερήμωσης της υπαίθρου την έλλειψη θέσεων εργασίας και σε δεύτερο επίπεδο το θέμα της μη καταβολής ενισχύσεων για την παραμονή σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και την έλλειψη τρόπων αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.
Στο θέμα τώρα που έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση του Νομού, αλλά και των νοικοκυριών της περιοχής, οι νέοι πιστεύουν ότι ο Νομός συνολικά είναι πιο φτωχός από ό,τι είναι τα νοικοκυριά μεμονωμένα. Παρόλο που και στα δύο θέματα η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Νομός δεν είναι ούτε πλούσιος, αλλά ούτε και φτωχός, όπως και τα νοικοκυριά, δείχνουν να θεωρούν ότι στο σύνολό του ο Νομός έχει μία ροπή προς το "φτωχός", ενώ τα νοικοκυριά βιώνουν μία καλύτερη οικονομική κατάσταση. Με λίγα λόγια, υπάρχει η άποψη, πως οι πολίτες μεμονωμένα ευημερούν περισσότερο από ό,τι ο Νομός στο σύνολό του κάτι που δείχνει ότι υπάρχει η αίσθηση ελλείμματος συνοχής και συγκροτημένου παραγωγικού ιστού με οφέλη για όλους τους πολίτες.
Η όποια αναπτυξιακή υστέρηση παρουσιάζει ο Νομός αποδίδεται στην έλλειψη τουριστικής αξιοποίησής του, στην υποβάθμιση του αγροτικού τομέα και στο έλλειμμα σημαντικών επενδύσεων στο Νομό. Διαφοροποίηση εμφανίζεται στις αγροτικές περιοχές, όπου το θέμα της υποβάθμισης του αγροτικού τομέα αναδεικνύεται σε πρώτη επιλογή.
Τα θέματα που αναδεικνύουν οι νέοι του Νομού ως βασικές αιτίες που δημιουργούν αναπτυξιακή υστέρηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θεωρούν βασικό πλεονέκτημα τον αγροτικό τομέα και τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησής του, αναδεικνύουν πιθανά το δρόμο που επιθυμούν οι νέοι να ακολουθήσει ο Νομός προκειμένου να αναπτυχθεί και να τους δώσει τη δυνατότητα να παραμείνουν και να επιτύχουν τους στόχους τους.
Το δυσάρεστο πάντως είναι ότι σήμερα η πλειοψηφία των νέων της περιοχής δηλώνει έτοιμη να φύγει προκειμένου να έχει κάποιο επαγγελματικό μέλλον, άποψη η οποία είναι πολύ ισχυρότερη στο γυναικείο πληθυσμό και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Ο τομέας της πολιτισμικής κληρονομιάς του Νομού, αλλά και της ενασχόλησης με τα πολιτιστικά δρώμενα συνολικά, δείχνει δεν είναι κάτι που αφήνει αδιάφορους τους νέους της περιοχής, οι οποίοι όμως θεωρούν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές.
Ταυτόχρονα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία έχει επισκεφθεί ιστορικά μνημεία της περιοχής, πιστεύει ότι παραμένουν αναξιοποίητα ή δεν συντηρούνται επαρκώς. Απαιτούν λοιπόν την ενίσχυση πρωτοβουλιών και τη δημιουργία υποδομών που σχετίζονται με τον πολιτισμό, ενώ παράλληλα τα ενδιαφέροντα ποικίλουν ανάλογα με το χαρακτήρα της περιοχής στην οποία κατοικούν (αστικές, ημιαστικές, αγροτικές περιοχές).
Τέλος, όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις νέους δεν κάνει ποτέ διακοπές εντός του Νομού, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι δεν είναι αξιοποιημένη και ανεπτυγμένη η περιοχή προκειμένου να καλύπτει τέτοιου είδους ανάγκες. Και βέβαια αν σκεφτεί κανείς την περηφάνια και την αγάπη, την οποία δήλωσαν πως αισθάνονται οι νέοι της περιοχής σε προηγούμενη ερώτηση, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο.

Σπύρος Γρίνος
Πρόεδρος Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών
"Ο νομός Αιτωλωακαρνανίας, ο μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας, ενώ διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για πολύπλευρη ανάπτυξη (απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πέντε φυσικές και τρεις τεχνητές λίμνες, ποταμός Αχελώος, αρχαιολογικοί χώροι, φυσικές ομορφιές, αμόλυντες παραλίες, λιμάνια όπως του Πλατυγιαλού, Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας κ.λ.π. και κυρίως ανθρώπινο δυναμικό), κατέληξε να είναι ένας από τους πιο φτωχούς νομούς της χώρας. Η οικονομία του στηρίχθηκε κυρίως στον πρωτογενή τομέα, αλλά η κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας και η μη αντικατάστασή της από άλλες καλλιέργειες, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος των Αιτωλωακαρνάνων. Αλλά και άλλοι τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας βρίσκονται σε πλήρη στασιμότητα. Ο πληθυσμός του μειώνεται και οι νέοι που φεύγουν για σπουδές δεν γυρίζουν πίσω. Το πρόβλημα της ανεργίας πλήττει κυρίως τους νέους, αλλά και όσοι απασχολούνται, αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές. Θελήσαμε λοιπόν να έχουμε την άποψη των νέων του Νομού μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν το βασικό παραγωγικό ιστό του, σχετικά με τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Η άποψη αυτή θέλαμε να εκφραστεί μέσα από μία έγκυρη έρευνα και με την υποστήριξη μιας αξιόπιστης εταιρίας δημοσκοπήσεων όπως είναι η "Καπα Research". Με την προσπάθειά μας αυτή επιδιώκουμε να αναδειχθούν τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και τις αιτίες που τα προκαλούν, ώστε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των φορέων του νομού και της κεντρικής εξουσίας, να οδηγηθεί ο νομός Αιτωλοακαρνανίας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου".


Μάριος Γιαννάκης
Tαμίας Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών
"Προσωπικά πιστεύω ότι με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων(που δεν ήταν καθόλου θετικά) κάποιοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν. Οι αρμόδιοι πρέπει να αφήσουν τα πρέπει και το θα γίνει και να πάρουν αποφάσεις για το καλό όλων μας. Γιατί να μην βάλουμε στοίχημα με τον εαυτό μας, κάποτε στο μέλλον να κάνουμε την ίδια έρευνα με την ίδια ακριβώς δομή, τις ίδιες ερωτήσεις και να είναι θετική; Μπορούμε, απλά κάποιοι πρέπει να το δουν πιο σοβαρά. Μη ρίχνουν τις ευθύνες σε τρίτους. Ας προσπαθήσουμε όλοι και ας αναλογισθούμε όλοι τις ευθύνες μας".

Άποψη
Οι Νέοι Μίλησαν. Ακούει Κανείς;

Την Τετάρτη 23 Απριλίου είχα την τύχη να συντονίσω στο Παπαστράτειο Μέγαρο την εκδήλωση του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών της Αθήνας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μεγάλης έρευνας στη νεολαία για το παρόν και το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας, που διενήργησε για λογαριασμό του Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων "Κάππα Research". Είναι η πρώτη, εξ όσων γνωρίζω, έρευνα με παρόμοια θεματολογία στο νομό και για το λόγο αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους νέους του Συλλόγου που ανέλαβαν να τη φέρουν σε πέρας, αναπληρώνοντας και υποκαθιστώντας την απουσία άλλων αρμοδιότερων φορέων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξόχως αποκαλυπτικά: 55% των ερωτηθέντων νέων είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το επίπεδο ζωής στο Νομό, 72% λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το επίπεδο της πολιτικής αντιπροσώπευσης σε δημοτικό, νομαρχιακό και κοινοβουλευτικό επίπεδο και 73% λίγο ή καθόλου αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη του νομού συνολικά. Ο δείκτης απαισιοδοξίας είναι ακόμη μεγαλύτερος στις νέες κοπέλες και στους νέους των αγροτικών και ημιαστικών περιοχών. Αν και οι νέοι της Αιτωλοακαρνανίας είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% υπερήφανοι για την καταγωγή τους και θεωρούν ως βασικά πλεονεκτήματα του νομού τον αγροτικό του τομέα (29,2%), τη γεωγραφική του θέση (21,9%) και το φυσικό του περιβάλλον (21,2%), στη μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν απαισιόδοξοι τόσο σε σχέση με τις μελλοντικές προοπτικές του νομού (60%) όσο και με την προσωπική τους επαγγελματική πορεία στο νομό (73,6%). Μόλις το 7,3% των νέων σκοπεύει να παραμείνει στον τόπο που τώρα ζει, το 17% σκοπεύει να μεταφερθεί σε κάποιο αστικό κέντρο του νομού και το 67,9% δηλώνει ότι θα χρειαστεί να εγκατασταθεί σε άλλο νομό προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.
Βέβαια, η απαισιοδοξία των νέων απέναντι στο μέλλον αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των πρόσφατων ερευνών για τις τάσεις και το προφίλ της ελληνικής νεολαίας γενικότερα. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά της πρόσφατης έρευνας στην περιοχή μας παραμένουν εντυπωσιακά: τρεις στις τέσσερις νέες κοπέλες και τρεις στους τέσσερις νέους των αγροτικών περιοχών δεν βλέπουν καμία προοπτική για το μέλλον τους στην Αιτωλοακαρνανία. Οι νέοι χτύπησαν το καμπανάκι στη μεγάλη έρευνα του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών και της "Κάππα Research". Το ερώτημα είναι: Υπάρχει κανείς να τους ακούσει;
* Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών


Πηγή: http://e-politeia.gr


Έχει επεξεργασθεί από τον/την kostas... στις Παρ Σεπ 26, 2008 5:08 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thermo.forumandco.com
thermo_news
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 621
Points : 1477
Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2008
Ηλικία : 32

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Οι νέοι της Αιτωλοακαρνανίας...   Παρ Μάης 02, 2008 7:21 pm

Έξοδος των νέων ή ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ;«Ο δρόμος. Η γέφυρα. Η έξοδος». Ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών την Μεγάλη Τετάρτη 23 Απριλίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Και το επιμύθιο: «Νοιώθουμε εγκλωβισμένοι στην αναγκαιότητα της επιλογής ανάμεσα στον Τόπο που μεγαλώσαμε και αγαπάμε και στην φυγή από αυτόν. Δεν ξέρουμε σήμερα ποιον δρόμο να διαβούμε. Σε ποια μεριά της γέφυρας να στήσουμε την ζωή μας».

Απαντήσεις σ´ αυτή την αγωνιώδη αναζήτηση των νέων ήρθε να δώσει η έρευνα της Κάπα Research, η οποία έγινε (με χορηγίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, της ΕΑΣ Αγρινίου και Χ. Αθανασίου - Γραφικές Τέχνες) για λογαριασμό του Συλλόγου και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. «Δεν μπορούμε να χαριστούμε στην προηγούμενη γενιά και να παραβλέψουμε την ευθύνη της. Αναγνωρίζουμε όμως ταυτόχρονα και την δική μας ευθύνη» διαμήνυσαν οι φοιτητές.

Η έρευνα έφερε στο προσκήνιο το πιο σημαντικό της ίσως εύρημα: Οι νέοι σε ποσοστό 67,9% δηλώνουν ότι «δεν θα μπορέσω να μείνω στο Νομό καθώς δύσκολα θα βρω δουλειά» και γι´ αυτό «θα χρειαστεί να εγκατασταθώ σε άλλο Νομό προκειμένου να επιτύχω τους στόχους μου».

Η Kapa-Research πραγματοποίησε την επεξεργασία των ερωτηματολογίων έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών, καθώς και τη στατιστική ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 20 έως και 28 Μαρτίου 2008, σε δείγμα 599 νέων ηλικίας 16-22 ετών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι φοιτούν στις 2 τελευταίες τάξεις του Λυκείου και σε μεταδευτεροβάθμια εκπαιδευτήρια. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό, ως προς τον πληθυσμό αναφοράς, με βάση τα δημογραφικά του στοιχεία και κατανεμημένο αναλογικά και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ σε όλους τους Δήμους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αντικείμενο της έρευνας ήταν ν´ αποτυπωθούν οι τάσεις, οι απόψεις και οι θέσεις των νέων αυτών των ηλικιών σε σχέση με τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Kapa-Research για λογαριασμό του Συλλόγου Αιτωλοκαρνάνων Σπουδαστών, μπορούν να επισημανθούν τα εξής:

Στο υπό διερεύνηση τμήμα της νεολαίας της Αιτωλοακαρνανίας επικρατεί έντονο κλίμα απαισιοδοξίας σχετικά με το μέλλον της με κύρια αιτία την αίσθηση έλλειψης δυνατότητας επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά και αξιόλογης ποιότητας ζωής σε δεύτερο επίπεδο.

Το 55% των νέων 16 - 22, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το επίπεδο διαβίωσης στην περιοχή και ταυτόχρονα η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν υπερήφανοι για την καταγωγή τους από το Νομό.

Βασικά θέματα τα οποία αναδεικνύουν οι νέοι ως προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο θέμα της ποιότητας της ζωής τους, είναι η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής και το ανεπαρκές ή άσχημο οδικό δίκτυο που διαθέτει ο Νομός.

Ταυτόχρονα οι γυναίκες 16 - 22 αναδεικνύουν ως σοβαρό θέμα για την ποιότητα της ζωής τους την καταστροφή του Περιβάλλοντος και την κατάσταση ή την έλλειψη σχολικών κτιρίων.

Το θέμα των σχολικών κτιρίων αναδεικνύεται έντονα και από τους νέους που κατοικούν στα αστικά κέντρα του Νομού, ενώ το θέμα της καταστροφής του Περιβάλλοντος αναδεικνύεται και από τους νέους που κατοικούν σε ημιαστικά και αγροτικά κέντρα.

Σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και ο Νομός, πρώτη επιλογή με σημαντική διαφορά, είναι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Πολύ σημαντικό είναι το εύρημα ότι στο σύνολο των ερωτηθέντων δεύτερη επιλογή σχετικά με το ποιοι ευθύνονται, είναι η αδιαφορία των πολιτών και εδώ φαίνεται ότι οι νέοι του Νομού θεωρούν ότι υπάρχει και κοινωνική ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν λειτουργεί η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή όσο θα ήθελαν.

Διαφοροποίηση παρουσιάζεται μόνο στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές όπου η ευθύνη της Αυτοδιοίκησης υπερέχει αυτής των πολιτών, ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι ο θεσμός στις περιοχές αυτές είναι πιο «ορατός» και η επαφή με τους φορείς της αυτοδιοίκησης πιο άμεση.

Το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στο Νομό δεν εκφράζει τους νέους της περιοχής, σε μία γενική αξιολόγηση και υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιδόσεις, την αποτελεσματικότητα και την παρουσία του στα τοπικά δρώμενα. Οι νέοι έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και στέκονται κριτικά απέναντί τους.

Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας των νέων ηλικίας 16 - 22 χρονών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι το γεγονός ότι το 68% αυτών, θεωρεί ότι πρέπει να πάει σε άλλη περιοχή της χώρας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Άποψη που εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στο γυναικείο πληθυσμό των νέων και σε όσους κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.

Είναι ενδεικτικό αυτού του κλίματος και το γεγονός ότι οι νέοι θεωρούν ως το πιο βασικό λόγο της ερήμωσης της υπαίθρου την έλλειψη θέσεων εργασίας και σε δεύτερο επίπεδο το θέμα της μη καταβολής ενισχύσεων για την παραμονή σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και την έλλειψη τρόπων αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Στο θέμα που έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση του Νομού αλλά και των νοικοκυριών της περιοχής, οι νέοι πιστεύουν ότι ο Νομός συνολικά είναι πιο φτωχός από ότι είναι τα νοικοκυριά μεμονωμένα. Παρόλο που και στα δύο θέματα η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Νομός δεν είναι ούτε πλούσιος αλλά ούτε και φτωχός όπως και τα νοικοκυριά, δείχνουν να θεωρούν ότι στο σύνολό του ο Νομός έχει μία ροπή προς το «φτωχός» ενώ τα νοικοκυριά βιώνουν μία καλύτερη οικονομική κατάσταση. Δηλαδή, υπάρχει η άποψη, πως οι πολίτες μεμονωμένα ευημερούν περισσότερο από ότι ο Νομός στο σύνολό του κάτι που δείχνει ότι υπάρχει η αίσθηση ελλείμματος συνοχής και συγκροτημένου παραγωγικού ιστού με οφέλη για όλους τους πολίτες.

Η όποια αναπτυξιακή υστέρηση παρουσιάζει ο Νομός αποδίδεται στην έλλειψη τουριστικής αξιοποίησής του, στην υποβάθμιση του αγροτικού τομέα και στο έλλειμμα σημαντικών επενδύσεων στο Νομό. Διαφοροποίηση εμφανίζεται στις αγροτικές περιοχές όπου το θέμα της υποβάθμισης του αγροτικού τομέα αναδεικνύεται σε πρώτη επιλογή.

Τα θέματα που αναδεικνύουν οι νέοι του Νομού ως βασικές αιτίες που δημιουργούν αναπτυξιακή υστέρηση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θεωρούν βασικό πλεονέκτημα τον αγροτικό τομέα και τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησής του, αναδεικνύουν πιθανά το δρόμο που επιθυμούν οι νέοι να ακολουθήσει ο Νομός προκειμένου να αναπτυχθεί και να τους δώσει τη δυνατότητα να παραμείνουν και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Σήμερα, πάντως, η πλειοψηφία των νέων της περιοχής δηλώνει έτοιμη να φύγει προκειμένου να έχει κάποιο επαγγελματικό μέλλον, άποψη η οποία είναι πολύ ισχυρότερη στο γυναικείο πληθυσμό και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Ο τομέας της πολιτισμικής κληρονομιάς του Νομού αλλά και της ενασχόλησης με τα πολιτιστικά δρώμενα συνολικά, δείχνει να ενδιαφέρει του νέους της περιοχής οι οποίοι, όμως, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές και ταυτόχρονα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία έχει επισκεφθεί ιστορικά μνημεία της περιοχής, πιστεύει ότι παραμένουν αναξιοποιήτα ή δεν συντηρούνται επαρκώς.

Σίγουρα είναι απαίτηση των νέων της περιοχής η ενίσχυση πρωτοβουλιών και η δημιουργία υποδομών που σχετίζονται με τον πολιτισμό και ταυτόχρονα τα ενδιαφέροντα ποικίλουν ανάλογα με το χαρακτήρα της περιοχής στην οποία κατοικούν (αστικές, ημιαστικές, αγροτικές περιοχές).

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις νέους δεν κάνει ποτέ διακοπές εντός του Νομού, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι δεν είναι αξιοποιημένη και ανεπτυγμένη η περιοχή προκειμένου να καλύπτει τέτοιου είδους ανάγκες. Και είναι σημαντικό το εύρημα αυτό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ισχύει αυτό σε έναν πληθυσμό που είναι περήφανος για την καταγωγή του και αγαπάει τον τόπο του.

Η έρευνα αναδεικνύει τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των νέων ηλικίας 16 - 22 χρόνων, του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο προβληματισμού και διαλόγου προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες και να εφαρμοσθούν εκείνες οι πολιτικές που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν τους νέους και να τους δώσουν αισιοδοξία και δύναμη να αποτελέσουν βασικό τμήμα του παραγωγικού ιστού του Νομού.

Άλλωστε οι νέοι είναι το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας και σίγουρα πρέπει να επιδιώκουμε να αποστρέφεται αισθήματα απαισιοδοξίας, ιδιαίτερα όταν δηλώνουν με τόση θέληση ότι αγαπούν τον τόπο τους.


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Αγρινίου Κων/να Κατσαρή ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Γρίνος. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλειο Πατρώνη, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσακανίκα.

Παρεμβάσεις έκαμαν ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο Προϊστάμενος Β/μιας Εκπ/σης Αιτωλοακαρνανίας Ιάκωβος Παλαιολόγος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Βαϊνάς, οι αντινομάρχες Αντώνιος Γαλαζούλας, Γεώργιος Χριστογιάννης, Δημοσθένης Καπώνης και Σωτήρης Σαξάμης, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου Γεώργιος Γρίνος και οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου Κων/να Κατσαρή, Ευστάθιος Τσούκαλος, Γιάννης Μπίνας, ο δήμαρχος Μεδεώνος Γιάννης Σεραφής, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του δήμου φυτειών Κων/νος Πατσιάς, ο προιστάμενος Β/μιας Εκπαίδευσης Αγρινίου Ιωάννης Χώχος, ο Κώστας Κονταξής λέκτορας στο πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ κ. Αναγνωστόπουλος, εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου νέων του Δήμου Αγρινίου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου νέων του δήμου Μεσολογγίου, μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Αγρινιωτών φοιτητών και νέων, καθώς και εκπρόσωποι λοιπών φορέων και συλλόγων του νομού.

Τηλεγραφήματα συμπαράστασης στην εκδήλωση απέστειλαν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σταμάτης και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Σώκος.


Πηγή: http://www.anaggelia.gr
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thermo.forumandco.com
thermo_news
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 621
Points : 1477
Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2008
Ηλικία : 32

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Οι νέοι της Αιτωλοακαρνανίας...   Τρι Μάης 13, 2008 11:51 pm

Περήφανοι για τον τόπο τους, αλλά... μακριά από αυτόν

Υπερήφανοι για την καταγωγή τους, απαισιόδοξοι για το μέλλον τους δηλώνουν οι νεολαίοι της Αιτωλοακαρνανίας, αφού σε ποσοστό 68% θεωρούν πως πρέπει ν'αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλη περιοχή της χώρας!


Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Κάπα Research» έγινε για λογαριασμό του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών Αθήνας και ανέδειξε τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των νέων της περιοχής. Ρωτήθηκαν 599 άτομα, ηλικίας 16-22 χρόνων που διαμένουν μόνιμα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, από τις 20 ώς τις 28 Μαρτίου 2008. Παρά την αγάπη και τη συναισθηματική φόρτιση για τον τόπο τους, ιδίως οι κοπέλες, βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την Αιτωλοακαρνανία.

Η παρουσίασή της έγινε πριν από λίγες μέρες στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλειο Πατρώνη.

Τα συμπεράσματα εξέθεσε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσακανίκας, παρουσία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη, του νομάρχη Θύμιου Σώκου, της αντιδημάρχου Αγρινίου Κωνσταντίνας Κατσαρή, του προέδρου της ΤΕΔΚ και δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση και του προέδρου του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Σπουδαστών Αθήνας Σπύρου Γρίνου κ.ά. Ειδικότερα:

* Το 55% των νέων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το επίπεδο διαβίωσης.

* Οι νέοι ζητούν περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής και διαμαρτύρονται για το άσχημο οδικό δίκτυο του νομού.

Οι κοπέλες κυρίως αναδεικνύουν το θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και των σχολικών κτιρίων.

* Ολοι αποδίδουν ευθύνες για τα χρονίζοντα προβλήματα πρώτα στις εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ κατά δεύτερο λόγο θεωρούν ότι ευθύνεται η αδιαφορία των πολιτών ή και η Αυτοδιοίκηση.

* Η ερήμωση της υπαίθρου θεωρούν ότι θ' άλλαζε αν υπήρχαν θέσεις εργασίας.

* Τρεις βασικές παραμέτρους επισημαίνουν για την υπανάπτυξη της περιοχής: έλλειψη τουριστικής ανάπτυξης, υποβάθμιση αγροτικού τομέα και έλλειψη σημαντικών επενδύσεων στο νομό.

* Η συντριπτική πλειοψηφία έχει επισκεφθεί ιστορικά μνημεία της περιοχής, αλλά υποστηρίζει πως παραμένουν αναξιοποίητα ή δεν συντηρούνται όπως πρέπει.

* Το κυριότερο όμως είναι ότι σήμερα η πλειοψηφία των νέων της περιοχής δηλώνει έτοιμη να φύγει ώστε να διασφαλίσει επαγγελματικό μέλλον. Η άποψη αυτή είναι πολύ ισχυρότερη στο γυναικείο πληθυσμό και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/04/2008
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thermo.forumandco.com
 
Οι νέοι της Αιτωλοακαρνανίας...
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας news :: Γενικά :: Αιτωλοακαρνανία-
Μετάβαση σε: