Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας news

Η πρωτεύουσα της Αιτωλίας... Οι κάτοικοί του θεωρούν πώς εδώ κτυπά η καρδιά της ορεινής Τριχωνίδας... Μπορείτε να μας διαβάσετε και στο http://thermo-greece.blogspot.com/
 
ΠόρταλΦόρουμΕικονοθήκηΑναζήτησηΣυχνές ΕρωτήσειςΕγγραφήΚατάλογος ΜελώνΟμάδες ΜελώνΣύνδεση

Μοιραστείτε | 
 

 ''Ξεχάστε το δρόμο Λαμία -Καρπενήσι -Αγρίνιο''

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thermo_news
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 621
Points : 1477
Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2008
Ηλικία : 31

ΔημοσίευσηΘέμα: ''Ξεχάστε το δρόμο Λαμία -Καρπενήσι -Αγρίνιο''   Τρι Φεβ 02, 2010 4:10 pm

''Ξεχάστε το δρόμο Λαμία -Καρπενήσι -Αγρίνιο''

Κυνική “ομολογία” της Κυβέρνησης για τον οδικό άξονα

Με τους Ρέππα & Μαγκριώτη συναντήθηκε ο Ηλίας Καρανίκας. «Πρωτεύον έργο για το νομό ο δρόμος Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο», δήλωσαν μετά τη συνάντηση αλλά “...μόνο αν το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας” πρόσθεσαν.

Με τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Μαγκριώτη συναντήθηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή: “Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το θέμα του δρόμου Λαμία- Καρπενήσι- Αγρίνιο καθώς και τα μικρότερης εμβέλειας έργα υποδομών του νομού. Ο κ. Καρανίκας τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει η μελέτη για την κατασκευή του δρόμου καθώς αποτελεί πανευρυτανικό αίτημα και προσδοκία των κατοίκων του νομού να ενταχθεί στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης για τον τόπο.
Ο Υπουργός αναγνώρισε τη σημασία της διεκπεραίωσης των αιτούμενων έργων στο νομό και επεσήμανε ότι ο δρόμος Λαμία- Καρπενήσι- Αγρίνιο αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο στα πλαίσια που και οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα το επιτρέπουν”.

Το ιστορικό μιας συνεχόμενης “πολιτικής απάτης”

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έγιναν ποτέ στην Ευρυτανία είναι η σήραγγα που ενώνει το νομό μας με το νομό Φθιώτιδας. Στη συνέχεια όμως τα πάντα "πάγωσαν".
Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων μετά την ανατολική έξοδο, οδηγείται και πάλι στη "Ράχη Τυμφρηστού" αφού χρησιμοποιείται ο δρόμος που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της κατασκευής της σήραγγας. “Προσωρινά”, είπαν και πέρασαν 10 χρόνια.

Κεντρικό θέμα την τελευταία δεκαετία στην Ευρυτανία είναι η κατασκευή του οδικού άξονα Λαμία -Καρπενήσι -Αγρίνιο. Αρχικά ήταν η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2002, να εγκρίνει τη λύση της "παραλλαγής της Β΄ λύσης" -υπήρχαν στο τραπέζι άλλες τρεις, όλες μη εφαρμόσιμες όπως έλεγαν τότε- ενώ η Ευρυτανία ζητούσε επίμονα την 4η λύση που προέβλεπε την κατασκευή του δρόμου απέναντι από τον Τυμφρηστό έξω από τον Άγιο Γεώργιο κ.λπ.

Ωστόσο, αξίζει εδώ να καταγράψουμε ότι για την αποδοχή από το υπουργείο της "παραλλαγής της λύσης Β" ήταν έντονη η παρέμβαση φορέων της Φθιώτιδας. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από έγγραφα του προέδρου του ΤΕΕ - Τμήματος Ανατολικής Στερεάς, Ανδρέα Ξάνθη που απέστειλε στις 24-1-2000 και 23.6.1999 προς τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Χρήστο Βερελή η πρόταση του ΤΕΕ ανέφερε: "... θεωρούμε ότι από τις προτεινόμενες λύσεις πρέπει να υιοθετηθεί η "παραλλαγή της λύσης (2)" με περαιτέρω βελτιώσεις, έστω και αν το πιθανό κόστος είναι μεγαλύτερο, αφού εξυπηρετείται καλύτερα και ο οικισμός Τυμφρηστού!!!". Σε ένα άλλο σημείο αναφέρεται: "... πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της πρόσβασης των οικισμών της Φθιώτιδας είτε δηλαδή θα μελετάται ο δρόμος με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσβαση κάθε οικισμού, είτε θα αγνοηθούν οι οικισμοί και θα μελετηθεί ο δρόμος με τα καλύτερα δυνατά γεωμετρικά στοιχεία και με τις οικονομικότερες προτάσεις. Εξυπακούεται ότι θα μελετηθούν οι συνδετήριοι δρόμοι με σωστούς κόμβους που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στους οικισμούς".

Είναι φανερή η παρέμβαση τοπικιστικών φορέων. Αποτέλεσμα· ακόμη και σήμερα ο δρόμος να μην υπάρχει. Τα έγγραφα που επικαλούμαστε έχουν δημοσιευθεί αυτούσια στα "Ευρυτανικά Νέα" (Αρ. φυλ. 47/8-10-2003) και ποτέ δεν έχουν διαψευσθεί. Εντωμεταξύ εκπονήθηκε και η μελέτη οδοποιίας του έργου, η οποία κόστισε 9.098.694 ευρώ. Απομένει ωστόσο η γεωτεχνική μελέτη για την οποία απαιτούνταν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Έχει σημασία η μελέτη αυτή, γιατί θα εξαγγελθεί πολλές φορές στο μέλλον, ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα... δεν έχει ολοκληρωθεί.
2002. Υπόσχεση
Κώστα Σημίτη

Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις 25 Αυγούστου 2002 σε προεκλογική του περιοδεία ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών που θα γίνονταν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, επισκέφθηκε το Καρπενήσι. Εγκαινίασε το Αθλητικό Κέντρο, το οποίο στη συνέχεια το παρέδωσε για χρήση στο δήμο Καρπενησίου, με την υπόσχεση ότι θα χρηματοδοτηθούν τα λειτουργικά έξοδα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων είχε πει για τον οδικό άξονα Λαμία -Καρπενήσι: "…με 33 εκ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας ολοκληρώσαμε την κατασκευή της σήραγγας Τυμφρηστού μήκους 1.380 μέτρων με την προσπέλαση προς Καρπενήσι. Από την Ανατολική πλευρά η σήραγγα συνδέεται προσωρινά, αφού η οριστική λύση προϋποθέτει την αντιμετώπιση σοβαρών εδαφολογικών προβλημάτων. Η μελέτη που προσδιορίζει τον ενδεδειγμένο τρόπο πρόσβασης στην σήραγγα έχει ολοκληρωθεί και μας υποδεικνύει κατασκευή συνολικής δαπάνης που προσεγγίζει τα 75 εκ. ευρώ. Σήμερα μπορώ να σας ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους συνεργάτες μου υπουργούς αποφασίσαμε την χρηματοδότηση της εκπόνησης της γεωτεχνικής μελέτης για να προχωρήσει το έργο".
Η ιστορία γράφεται από τα έργα. Σήμερα, μετά από 8 χρόνια, ούτε η γεωτεχνική μελέτη έχει χρηματοδοτηθεί ώστε "... να προχωρήσει το έργο" όπως υποσχέθηκε ο τότε πρωθυπουργός, αλλά ούτε και το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

2004 & 2009. Διπλή
υπόσχεση Καραμανλή

Ο πρώην πρωθυπουργός υποσχέθηκε δύο φορές τον οδικό άξονα Λαμία - Καρπενήσι.
Πρώτη φορά ήταν -όταν ακόμη η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση- που ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε την Ευρυτανία, την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2004, δύο ημέρες πριν τις εκλογές και μίλησε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα είπε: "... είναι δική μας υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις υποδομές που χρειάζονται, για να υπάρξει επιτάχυνση της ανάπτυξης και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στρατηγικός στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στην απομόνωση της Ευρυτανίας. Να αξιοποιήσουμε τον τουρισμό. Να δημιουργήσουμε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους της περιοχής. Εξασφαλίζουμε, πρώτα απ' όλα, τη σύνδεση, με όλους τους όμορους νομούς. Δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού Λαμίας-Καρπενησίου-Αγρινίου.... "
Δεύτερη φορά υποσχέθηκε τον οδικό άξονα και πάλι προεκλογικά, στις ευρωεκλογές του 2009, όταν στην ομιλία του, αρχές Ιουνίου, από τη Λαμία είπε μεταξύ άλλων: "... σημειώνω ακόμη ότι υλοποιούνται στην περιοχή σημαντικά οδικά έργα: (...) Η διαπλάτυνση τμημάτων της Εθνικής Οδού από εδώ προς το Καρπενήσι..."

Και η δήλωση του Μαγκριώτη
Το περασμένο καλοκαίρι του 2009, ο σημερινός Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε παρέμβει στο θέμα απαντώντας σε δηλώσεις στελεχών της τότε Κυβέρνησης Καραμανλή, κάνοντας μάλιστα μια πολύ δυσοίωνη πρόβλεψη για τον οδικό άξονα. "Χρήματα δεν υπάρχουν μέχρι το 2015!". Μεταξύ άλλων είχε πει τότε ο κ. Μαγκριώτης: “... το έργο αυτό δεν έχει μελετητική ωριμότητα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η μελέτη για ένα τμήμα του έργου. Στην καλύτερη περίπτωση, η ολοκλήρωση της μελέτης θέλει δύο με τρία χρόνια. (...) Το έργο αυτό δεν υπάρχει ούτε στους ενδεικτικούς πίνακες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συνεπώς δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη στην Κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθεί από την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο 2007-2015. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια”.
Ενώ στις τότε δηλώσεις του συμπλήρωσε: «… ένας τρόπος υπάρχει για να διαψευστώ. Να αλλάξει γρήγορα η Κυβέρνηση και η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το θέσει ως έργο απόλυτης προτεραιότητας. Για αυτή ακριβώς την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκα κι εγώ στο Καρπενήσι».

Το πλήρωμα του χρόνου
Σήμερα, κλείνοντας ένα σύντομο ιστορικό υποσχέσεων -μάλιστα από πρωθυπουργικά χείλη- και λαμβάνοντας την υπόσχεση Μαγκριώτη ως δέσμευση τώρα που είναι υφυπουργός Υποδομών, η Ευρυτανία αναμένει την υλοποίηση των υποσχέσεων. Αντί αυτού, η φράση που άκουσε ο βουλευτής Ευρυτανίας για τον οδικό άξονα Λαμία -Καρπενήσι -Αγρίνιο ήταν ότι: "Ο δρόμος Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο στα πλαίσια που και οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα το επιτρέπουν". Ξεκάθαρα το δρόμο τον ξεχνάμε για πολλά χρόνια. Καλό είναι και οι πολιτικοί μας να πουν την αλήθεια στους Ευρυτάνες.

Άποψη από "Ευρυτανικά Νέα"

Είναι φανερό ότι ο βουλευτής κινείται γοργά για τα θέματα του νομού. Ωστόσο, το οδικό δίκτυο Λαμία- Καρπενήσι, το οποίο τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους Ευρυτάνες, θεωρούμε ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα από την Κυβέρνηση από το να ανακοινώνεται περίπου ότι “τώρα θα αρχίσουν οι μελέτες και... αν βρεθούν λεφτά”.

Να θυμίσουμε ότι για τον εν λόγω οδικό άξονα ο Κώστας Σημίτης το 2002, προεκλογικά από το Καρπενήσι όταν ήρθε και μίλησε στο Προπονητικό Κέντρο όπου έκανε και τα εγκαίνιά του παραδίδοντάς το για χρήση στο δήμο Καρπενησίου, είχε ανακοινώσει και εκείνος “λεφτά για τις μελέτες”. Βέβαια τίποτα δεν έγινε. Στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής το 2004, και τότε προεκλογικά, είπε τα ίδια ακριβώς, και φυσικά τίποτα δεν έγινε.

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια και μόνο η ανακοίνωση του υφυπουργού Υποδομών ότι “θα προχωρήσουν οι μελέτες” μάλιστα τώρα προστίθεται και η φράση “... στα πλαίσια που και οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα το επιτρέπουν”, αυτό και μόνο θα αρκούσε ο βουλευτής Ευρυτανίας να κλείσει πίσω του την πόρτα αγανακτισμένος.

Η φωτογραφία, καταδεικνύει το μεγάλο πολιτικό ατόπημα όλων των κυβερνήσεων και αποδεικνύει τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” τα οποία όσες κυβερνήσεις και να αλλάξουν παραμένουν σταθερή “αξία”. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τον οικισμό Τυμφρηστού αλλά και σε όλο το μήκος του οδικού άξονα εμφανίζει μια τριτοκοσμική εικόνα της τουριστικής Ευρυτανίας του 2010. (evrytanika)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thermo.forumandco.com
 
''Ξεχάστε το δρόμο Λαμία -Καρπενήσι -Αγρίνιο''
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας news :: Γενικά :: Τα νέα μας (Θέρμο-Αιτωλοακαρνανία-Ελλάδα)-
Μετάβαση σε: