Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας news

Η πρωτεύουσα της Αιτωλίας... Οι κάτοικοί του θεωρούν πώς εδώ κτυπά η καρδιά της ορεινής Τριχωνίδας... Μπορείτε να μας διαβάσετε και στο http://thermo-greece.blogspot.com/
 
ΠόρταλΦόρουμΕικονοθήκηΑναζήτησηΣυχνές ΕρωτήσειςΕγγραφήΚατάλογος ΜελώνΟμάδες ΜελώνΣύνδεση

Μοιραστείτε | 
 

 Συνάντηση Προέδρου ΕΝΑΕ με αντιπροσωπεία Νομαρχών για την Ιόνια Οδό

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
thermo_news
Admin
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 621
Points : 1477
Ημερομηνία εγγραφής : 20/02/2008
Ηλικία : 31

ΔημοσίευσηΘέμα: Συνάντηση Προέδρου ΕΝΑΕ με αντιπροσωπεία Νομαρχών για την Ιόνια Οδό   Δευ Δεκ 14, 2009 6:04 pm

Συνάντηση Προέδρου ΕΝΑΕ με αντιπροσωπεία Νομαρχών για την Ιόνια Οδό

Συνάντηση συνεργασίας είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρη Δράκου με τους Νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Λευκάδας, Πρέβεζας και Κέρκυρας για την τουριστική ανάπτυξη του άξονα της Ιόνιας Οδού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΝΑΕ κατόπιν αιτήματος του Νομάρχη Αχαίας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλου.


Κατά την συνάντηση οι Νομάρχες ομόφωνα δήλωσαν ότι ο Δυτικός άξονας Β-Ν ( τμήμα του είναι η Ιόνια Οδός ) θα αποτελέσει τη «ραχοκοκαλιά» της συγκοινωνιακής υποδομής της Δυτικής Ελλάδας στη διαδρομή Καλαμάτα - Πύργος - Πάτρα - Ρίο - Αντίρριο - Αμφιλοχία (σύνδεση με Λευκάδα) - Άρτα - Ιωάννινα - Κακαβιά αλλά και Ηγουμενίτσα εκεί που ο Δυτικός Άξονας συναντά την Εγνατία Οδό.

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού είναι ένα έργο που η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος ανέμενε δεκαετίες καθώς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον όγκο της κίνησης που δέχεται, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης και επιπλέον θα δώσει δυνατότητα επικοινωνίας της χώρας με άλλες χώρες των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα θα δώσει την δυνατότητα ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης σε μια περιοχή από τις οικονομικά ασθενέστερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντική υστέρηση με όλους τους δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης των συνδυασμένων μεταφορών και ασφαλούς μετακίνησης με ταχύτητα και άνεση.


Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξασφάλιση υποδομών, τεχνικών και κοινωνικών, αποτελούν μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις της περιφερειακής πολιτικής. Η δημιουργία χερσαίων δικτύων μεταφορών, οδικών και σιδηροδρομικών, συνδεόμενων με κόμβους συνδυασμένων μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια) κ.α. αποτ ελούν τον κορμό αντίστοιχων αξόνων περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτά μαζί με την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, τις σύγχρονες τεχνολογίες, είναι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ισότιμων όρων στις συνθήκες και στην ποιότητα ζωής του κοινωνικού συνόλου.


Τις τελευταίες δεκαετίες και κάτω από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικράτησε η αντίληψη της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου δικτύου οδικών αξόνων στη χώρα μας, που ενταγμένο στα δίκτυα μεγάλων οδικών αξόνων της Ευρώπης, δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για βελτίωση των ρυθμών περιφερειακής ανάπτυξης.


Σοβαρές προϋποθέσεις έχουν ήδη δημιουργηθεί, για μια σύνδεση” των δύο διευρωπαϊκής εμβέλειας αξόνων ανάπτυξης: του υφιστάμενου Π.Α.Θ.Ε. και του βορειοελλαδικού άξονα της Εγνατίας οδού. Αυτό θα γίνει και με την κατασκευή της «Ιονίας Οδού» η οποία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σιδηροδρομικής γραμμής στη Δυτική Ελλάδα αλλά και την αναβάθμιση της γραμμής Καλαμάτα - Πύργος - Πάτρα, θα δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο άξονα ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, με σαφείς προοπτικές εξωστρέφειας.


Βέβαια, για να θεωρηθεί ένας οδικός άξονας ως αναπτυξιακός, θα πρέπει να διασφαλισθεί η προσπελασιμότητα του χώρου σε όλα τα επίπεδα: εθνικό, περιφερειακό, νομαρχιακό, υπερτοπικό και ακόμα να ενισχυθεί η ενδοχώρα, οι οικισμοί και η εξυπηρέτηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων.


Μια τέτοια πολιτική θα ευνοήσει και θα ενισχύσει την ελκυστικότητα κάθε Περιφέρειας για χωροθετήσεις ποικίλων δραστηριοτήτων, για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, του δευτερογενή (αγροτοβιομηχανικού) τομέα, των υπηρεσιών του τουρισμού κ.λπ.

Απαιτείται η πολιτεία άμεσα να ξεπεράσει τις όποιες αγκυλώσεις που μέχρι σήμερα καθυστερούν το έργο πνοής της Δυτικής Ελλάδας και να προχωρήσουν οι εργασίες με γοργό ρυθμό. Η ΕΝΑΕ δεσμεύεται να κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου η Δυτική Ελλάδα να τύχει της ανάπτυξης που της πρέπει».

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού είναι ένα έργο που η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος ανέμενε δεκαετίες καθώς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον όγκο της κίνησης που δέχεται, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης και επιπλέον θα δώσει δυνατότητα επικοινωνίας της χώρας με άλλες χώρες των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα θα δώσει την δυνατότητα ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης σε μια περιοχή από τις οικονομικά ασθενέστερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντική υστέρηση με όλους τους δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης των συνδυασμένων μεταφορών και ασφαλούς μετακίνησης με ταχύτητα και άνεση.
Α’ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ : Αντίρριο – Ιωάννινα
Η Ιόνια Οδός είναι οριστικά υπό κατασκευή και οι προκαταρκτικές εργασίες είναι πραγματικότητα. Μετά απο καθυστερήσεις ενός έτους ένα έργο που περιμένουν τόσο πολύ οι κάτοικοι της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας ξεκινά. Η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο είναι η Hellenic Autopistas και είναι η παραχωρησιούχος εταιρεία για την Ιόνια Οδό και για τα τμήματα Μεταμόρφωση - Σκάρφεια , Σχηματάρι - Χαλκίδα από όπου θα εισπράττει και τα διόδια.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στοιχεία του έργου


Ιόνια Οδός- Αντίρριο- Ιωάννινα (μελλοντικά μέχρι τα σύνορα με Αλβανία)
Κατασκευή: 159,4χλμ – Εκμετάλλευση 379χλμ

Χρονοδιάγραμμα Έργου

Έναρξη Διαγωνισμού: Μάρτιος 2005
Υπογραφή Σύμβασης: 19 Δεκεμβρίου 2006
Ολοκλήρωση Έργου: 2013
Κόστος κατασκευής: 1,4 δις. ευρώ. Συμβολή Δημοσίου:330 εκ. €, (τα μισά από την ΕΕ)
Ανάδοχος Κοινοπραξία: Όμιλος HELLENIC AUTOPISTAS που αποτελείται από τις εταιρείες:
CINTRA CONCESIONES SA, ACS ACTIVIDADES DE CONNSTRUCCION SERVICIOS SA, ΓΕΚ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ, FEROVIAL/AGROMAN CONSTRUCCIONES SA
Χρόνος παραχώρησης: 30 έτη με είσπραξη διοδίων στην Ιόνια Οδό και στο τμήμα Μεταμόρφωση- Σκάρφεια και Σχηματάρι-Χαλκίδα με την υποχρέωση συντήρησης των Αυτοκινητοδρόμων αυτών.
Η Ιόνια Οδός είναι ο δυσκολότερος υπό κατασκευή Αυτοκινητόδρομος. Η χάραξη του δρόμου περνά από πολύ δύσκολα ανάγλυφα εδάφους και κυρίως είναι πάνω στη ραχοκοκαλιά της οροσειράς της Πίνδου. Ο δρόμος ξεκινά μετά τη γέφυρα του Ρίο Αντίρριο και συνεχίζει περνώντας από το Μεσολόγγι , το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα φτάνει στα Ιωάννινα όπου και συναντά την Εγνατία Οδό.
Οι Νομοί που διασχίζει είναι οι Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων και αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση για την ανάπτυξη της περιοχής που θεωρείται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη.

Αναλυτικά στοιχεία για την κατασκευή του έργου

Η κατασκευή του δρόμου περιλαμβάνει πολυάριθμες σήραγγες και γέφυρες. Η διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος 24,5 μ. και περιλαμβάνει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση με διαχωριστικά, δεντροφυτεμένη νησίδα πλάτους 2,5 μ. τύπου New Jersey.
Τα Νέα Τμήματα της Ιόνιας Οδού μήκους 159,4 χλμ., που θα κατασκευαστούν είναι τα:
A. Αντίρριο – Νότιο άκρο Παράκαμψης Αγρινίου, μήκους 42,9 χλμ.
Ο αυτοκινητόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του ακολουθεί νέα χάραξη και τοπικά ακολουθεί την υφιστάμενη εθνική οδό. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 33 χλμ.
Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν :
- 5 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
- 2 Σήραγγες συνολικού μήκους 1735μ. και λοιπά υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 450μ.
- 41 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 2800μ. Από τις γέφυρες αυτές, 9 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 1800μ.
- 27 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου.
Ολοκλήρωση έργων ημιτελούς τμήματος της Παράκαμψης Αγρινίου μήκους 13,5 χλμ.
B. Παράκαμψη Αγρινίου – Παράκαμψη Άρτας, μήκους 53 χλμ.
Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη εθνική οδό.
Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 38 χλμ.
Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν :
- 2 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
- 1 Σήραγγα μήκους 900μ. και ένα υπόγειο έργο (cut and cover) μήκους 190μ.
- 9 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 1100μ. Από τις γέφυρες αυτές, 3 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 870μ.
- 37 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου (δεν περιλαμβάνονται τα τεχνικά των ανισόπεδων κόμβων).
Γ. Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Άρτας – Εγνατία Οδός, μήκους 50 χλμ.
Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη εθνική οδό.
Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 39 χλμ.
Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν :
- 5 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.
- 1 Σήραγγα μήκους 950μ.
- 17 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 4760μ. Από τις γέφυρες αυτές, 10 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 4550μ.
36 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου.

Παραδόσεις τμημάτων Ιόνιας οδού

- 32 μήνες για την ολοκλήρωση του ημιτελούς τμήματος της Παράκαμψης Αγρινίου (2011).
- 40 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης, για την ολοκλήρωση τμήματος Αντίρριο – Αγρίνιο (2011-2012)
- 72 μήνες απο την έναρξη της παραχώρησης για την ολοκλήρωση όλου του έργου (2013-2014).
Η Ιόνια Οδός είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή αυτή της Ελλάδας που είναι απο τις λιγότερο αναπτυγμένες σε όλη τη χώρα ενώ έχει πολλές φυσικές ομορφιές και αποτελεί πύλη εισόδου εξόδου για την Δυτική Ευρώπη.

Πρόσφατα δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη Αγρινίου μήκους 35 χλμ).
Στο τέλος του χρόνου ( 2009 ), αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία η παράκαμψη Άρτας (μήκους 15 χλμ)
Στο νότιο κομμάτι του άξονα έχει ξεκινήσει περιορισμένος αριθμός εργασιών, στα σημεία όπου οι απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί.
(enae gr)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thermo.forumandco.com
 
Συνάντηση Προέδρου ΕΝΑΕ με αντιπροσωπεία Νομαρχών για την Ιόνια Οδό
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας news :: Γενικά :: Τα νέα μας (Θέρμο-Αιτωλοακαρνανία-Ελλάδα)-
Μετάβαση σε: